Bazalka pravá – chutná, ale i zdravá

Dnes je bazalka k vidění na každém okně v truhlíku, na zahrádkách nebo v obchodech čekající na nového vlastníka. Přestože se jedná o jednoletou rostlinu, je čím dál, tím oblíbenější díky své typické chuti a aromatickým listům. Proslavila ji především italská kuchyně ve spojení s mozzarellou a rajčaty, ale také její schopnost ochutit maso a těstoviny.

Trocha historie

I bazalka má své kořeny někde jinde než u nás. Pochází z Přední Indie, odkud se rozšířila do ostatních zemí. V Egyptě se bazalka stala posvátným mazáním a byla dávána do hrobů faraonů.

Bazalka praváLéčivé účinky

Bazalku často považujeme za velmi dobré aromatické koření. Málokdo ale ví, že se jedná i o bylinu mající spoustu léčivých účinků. Například se používá při léčbě špatné činnosti ledvin nebo žaludku. Zároveň je užitečná pro dobré trávení, léčí dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Jíst by se měla i jako prevence proti neklidným nervům.

Napomáhá i v boji proti nespavosti, migréně a mírných depresích. V případě mechanického poškození kůže je bazalka užitečná k zevnímu užití na rány a odřeniny.

Všechny tyto léčivé účinky jsou zapříčiněny množstvím léčivých látek. Mezi takové patři například silice, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje, třísloviny, tanin a další.

Pomocnice při vaření

Bazalka pravá – zdraváListy bazalky pravé můžeme přidat do salátů, zálivek, těstovin a omáček, v sušené podobě je pak dochucovadlem pokrmů, například ryb nebo masa. Dobře s kombinuje s česnekem, cibulí, pažitkou, majoránkou, oreganem, saturejkou a tymiánem.

Pozor ale na udržení síly éterických olejů, které bazalka obsahuje. Při dlouhém vaření listy bazalky ztratí důležité léčivé látky, proto se do pokrmů přidává až na konci.

Bazalka ale nemá využití pouze jako koření, využít se dá i dlouhodobě, pokud si připravíte bazalkový olej. Do litru kvalitního olivového oleje přidejte hrst listů nebo kvetoucí natě bazalky a nechte několik týdnů uležet, minimálně však čtrnáct dní.

Pěstování

Bazalka je jednoletá teplomilná rostlina, která potřebuje dostatek slunce a vadí jí chlad. Proto, když si ji koupíte v obchodě, nechejte ji na okenním parapetu, aby měla dostatek slunce. Později, až se oteplí, ji můžete vysadit na zahrádku. Nejraději má lehčí, dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Půda nesmí úplně vyschnout, ani být dlouhodobě promočena. Nejlépe se jí bude dařit na prosluněném bylinném záhonku, na místě, kde bude bazalka chráněna před prudkými větry.

A jak bazalku využíváte vy? Znáte třeba bazalkové pesto?

Napište nám váš oblíbený recept.

Napsat komentář

Starší příspěvky:
I zmoklé čarodějnice mohou létat

Možná i Vy bydlíte tam, kde se oslavuje upalování čarodějnic. Tentokrát jsme se s holkama domluvily, že si vyrobíme kostýmy,...

Zavřít